Dairy Ép Kft.

DAIRY ÉP KFT.

Cím: H - 2112 Veresegyház, Omega köz 1.
Tel. / Fax: +36-28-388-646
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Dairy ÉP Kft.

Lely

A Lely termékek hazai forgalmazását, támogatását, szervízelését cégünk  biztosítja.
tel: 06705072070
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

A szabad tehénforgalom a sikeres robotfejés kulcsa

A LELY, mint az automatizált fejési rendszerek élenjáró fejlesztője a szabad tehénforgalmat biztosító rendszereket ajánlja a felhasználók számára. A szabad tehénforgalom (SZTF) jellemzője, hogy a tehenek szabadon mozoghatnak az istállón belül, maguk választhatják meg a fejőrobot felkeresésének idejét, illetve a takarmányfelvétellel és pihenéssel töltött idő hosszát. Nem akadályozza ebben őket sem korlát és kapurendszer, sem emberi beavatkozás (1.kép).

1

 1. kép: Szabad tehénforgalmat biztosító istállóelrendezés

Forrás: Lely Industries NV

Világszerte a pozitív tapasztalatok igazolják, hogy ez, a tehenek viselkedését leginkább figyelembe vevő megoldás biztosítja a beruházás legkorábbi megtérülését mivel az állatok termelékenysége nő az ilyen kevesebb stresszt biztosító rendszerekben. Magas termelésre csak egészséges állatok képesek hosszú távon. A SZTF rendszerben tartott tejelő teheneknél magasabb napi tejtermelést és kevesebb tőgygyulladásos megbetegedést regisztrálnak. Különösen az elsőborjas tehenek termelése növekszik, mintegy 7%-kal. A magasabb napi tejhozam különösen a laktáció elején realizálódik, amikor az állatok nem csupán napi egy-két, esetleg három alkalommal kerülnek fejésre, mint a hagyományos fejési rendszerekben, hanem akár ötször, hatszor is, ami összességében körülbelül 10%-kal nagyobb laktációs tejtermelést eredményez.

A SZTF rendszerekben az élő munkaigény is alacsonyabb, ami fontos, a gazdaságosságot tovább növelő szempont. A tehenek mozgatására fordított munkaidő több, mint 60%-kal csökken.

Az öt legfontosabb ártalom, amelytől részben vagy teljes egészében mentesülnek a LELY rendszerben tartott tehenek:

 1. Éhezés és szomjazás, hiszen szabadon választhatják meg a takarmányfelvétel és az ivás idejét
 1. Fizikai- és termikus diszkomfort, hiszen az istállón belül egyéni igényeiknek legmegfelelőbb helyet választhatják ki a pihenésre
 2. Fájdalom és sérülések, hiszen nem hajtják, kényszerítik mozgásra feleslegesen
 3. Félelem és krónikus stressz, hiszen jobb eséllyel kitérhetnek a számukra kellemetlen állat-állat, illetve ember-állat interakciók elől
 4. Természetellenes viselkedési formák, hiszen nem kényszeríti semmi az állatokat szűkös helyen összezárva a domináns állatok agressziójának elszenvedésére, mivel a kitérés lehetősége általában biztosított, hisz nem akadályozzák az állatokat abban fölösleges korlátok. Szintén nem kényszeríti az állatokat semmi arra, hogy a megtermelt tejet csupán napi egy-két alkalommal adják le, ráadásul úgy, hogy a fejőházig több száz métert kell megtenniük adott esetben, illetve a zsúfolt előváróban hosszú ideig várakoznának. Szintén jelentős stresszt jelent az állatok számára a fejésre történő felhajtás, amikor sajnos előfordul, hogy el kell szenvedniük az emberek erőszakos viselkedését.

Az állatok számára a legtermészetesebb módja a takarmányfelvételnek, ha azt naponta többször, 8-14 alkalommal tehetik meg, és alkalmanként átlagosan 2-2,5kg takarmány-szárazanyagot fogyasztanak el. Természetes körülmények között 4-6 óra a takarmányfelvétellel töltött idő. Ez a rend a nem SZTF rendszerekben jelentősen felborul, mivel kevesebb alkalma van az állatoknak takarmányt fogyasztani, így alkalmanként igyekeznek többet felvenni, ami jelentősen rontja a bendő és előgyomrok működési hatékonyságát, hajlamosíthat a félheveny bendőacidózis (SARA) kialakulására, ami negatívan befolyásolja az egészséget és a termelést. Ennek szemléltetésére jó példa, hogy egy naponta 45kg tejet termelő állatnak 22-25kg szárazanyagot kell elfogyasztania naponta. Ez, ha alapul vesszük a természetes mintázatot, azaz hogy egy evési ciklusban a tehén 2-2,5kg szárazanyagot vesz fel, akkor 8-10 ciklusra van szükség a szükséges mennyiség elfogyasztásához. Amíg ez SZTF rendszerben biztosított, addig más rendszerekben maximum 5-7 alkalma van az állatoknak a táplálkozásra és ilyenkor egyszerre túl nagy mennyiséget kell, vagy inkább kellene felvenniük, ami gyakran nem lehetséges. Ennek következtében végső soron csökken a tejtermelés, illetve nagyobb eséllyel alakulhatnak ki anyagforgalmi zavarok.

Az állatok, különösképp az elsőborjasok gyorsabban alkalmazkodnak a SZTF rendszerekhez, mint az irányított tehénforgalommal (ITF) működőkhöz. Ha egy korábbi, ITF rendszerről történik az átállás SZTF-ra, különösen a rangsorban alacsonyabban lévő állatok hálálják meg látványosan, hogy az új rendszerben több lehetőségük nyílik az agresszió elkerülésére, a takarmány- és ivóvíz felvételére. Ez állomány szinten magasabb termelésben nyilvánul meg.

A robotban történő etetésnek óriási jelentősége van a termelékenységre. A robotban mindig ízletes, jó minőségű granulált takarmányt érdemes adni, ami jelentősen motiválja az állatokat a berendezés felkeresésére. Azonban, hogy ez jól működjön, az alaptakarmánynak is megfelelőnek kell lennie. Hibás gyakorlat, ha az alaptakarmány rostban szegény, illetve túl sok, energiában dús komponenst tartalmaz, mert ez csökkenti a tehenek motivációját a robot felkeresésére.

A szabad tehénforgalmat biztosító rendszerek 10 legfontosabb előnye:

 1. Magasabb tehenenkénti tejtermelés (több pihenés és magasabb szárazanyagfelvétel)
 2. Kevesebb sántaság (több pihenés)
 3. A rangsorban alacsonyabban helyeződő állatoknak jobb feltételeket biztosít
 4. Jobb zsír:fehérje arány a tejben (magasabb tömegtakarmány felvétel)
 5. Jobb takarmányértékesítés (hatékonyabb előgyomor működést biztosító gyakoribb takarmányfelvétel miatt)
 6. Nagyobb szabadság és magasabb szintű állatjólét
 7. Kevesebb élőmunkaigény
 8. Kevesebb tőgygyulladás (kevesebb stressz, jobb immunműködés és gyakoribb fejés)
 9. Kevesebb probléma, stresszmentesebb élet az állattartóknak
 10. Kisebb költségek (pl.: egyszerűbb épületkialakítás), magasabb profit

A robotizált fejőrendszerek hatékonyságának biztosítására nagyon fontos a megfelelő csoportkialakítás és kezelés. Egy állományon belül hagyományosan több szempont figyelembevételével (termelés, laktációs stádium, tápláltsági- és egészségi állapot, stb.) alakíthatnak ki csoportokat. A csoportváltás mindig jelentős stresszt jelent az állatok számára, különösen a rangsorban alacsony helyet elfoglaló egyedeket viseli meg az új csoporttársaktól elszenvedett agresszió. A legideálisabb, ha az állatok a tejtermelő időszak teljes ideje alatt ugyanabban a csoportban maradhatnak, ennek azonban a gyakorlatban lehetnek akadályai, különösen a hazánkra jellemző, nagyobb létszámmal működő, iparszerű telepeken. Ilyen esetben célszerű a lehető legstabilabb csoportokat fenntartani, amennyire lehet csökkenteni kell a bolygatások számát. Némi biztonságot jelenthet az alárendelt pozícióban lévő állatok számára, ha nem egyesével kerülnek áthelyezésre, hanem más állatok társaságában kerülnek az új csoportba. A fejőrobotok számának meghatározása kulcsfontosságú a beruházás során. A csoportkezelés szempontjából érdemes megjegyezni, hogy minél több állatot lát el egy-egy berendezés, annál nagyobb stresszt jelent az érintett állatok számára, amikor a robot karbantartása miatt átmenetileg egy másik berendezésre vannak irányítva.

Tehénlétszám

Szárazonállók

Frissen ellettek (fogadó csoport)

Termelő tehenek

Dolgozói létszám

<50

Az összes állat egy csoportban

Az összes állat egy csoportban

Az összes állat egy csoportban

1

50-100

Egyfázisú technológia esetén egy csoportban, vagy kétfázisú (szárazonálló+előkészítő) technológia esetén két csoportban

Nincs fogadócsoport, a frissen ellett állatok közvetlenül a termelő csoportba kerülnek

Az összes termelő tehén egy csoportban kerül elhelyezésre, minden termelő tehén azonos takarmányadagot kap.

1

100-300

Egyfázisú technológia esetén egy csoportban, vagy kétfázisú (szárazonálló+előkészítő) technológia esetén két csoportban

 1. Nincs fogadócsoport, a frissen ellett állatok közvetlenül a termelő csoportba kerülnek, feltűnően megjelölve a jobb nyomonkövethetőség miatt
 2. külön csoportot alakítank ki számukra

A termelő teheneket egy vagy két csoportban helyezik el a termelés vagy a laktációszám függvényében.

1-2

300-1000

Egyfázisú technológia esetén egy csoportban, vagy kétfázisú (szárazonálló+előkészítő) technológia esetén két csoportban

Külön csoportban helyezik el a frissen ellett teheneket, egészségi állapotuk függvényében kerülhetnek át a termelő csoportba

A termelő teheneket több csoportban helyezik el a termelés, laktációszám vagy a szaporodási státusz függvényében.

2-15

>1000

Egyfázisú technológia esetén egy csoportban, vagy kétfázisú (szárazonálló+előkészítő) technológia esetén két csoportban

Külön csoportban helyezik el a frissen ellett teheneket, amikor a férőhely megtelik, az egész csoport egyszerre kerül át a termelő csoportba.

Az első csoportosítás a termékenyítési időszak kezdetekor van (DIM>42nap), termelő tehenek szaporodási státuszuk alapján kerülnek át másik csoportba.

>15

1.táblázat:A csoportosítási gyakorlat általános áttekintése az állatlétszám függvényében. Forrás: Lely Industries NV

A csoportkialakítás és kezelés jelentősége:

 1. Azok az állományok termelnek a leghatékonyabban, amelyekben biztosítják, hogy az állatok ugyanabban a csoportban maradjanak a tejtermelési időszak teljes hosszában
 2. A csoportváltás minden esetben jelentős stresszt okoz az állatok számára, ami a legtöbbször tejtermeléscsökkenést okoz.
 3. A csoportok kialakításának lehetőségei és a csoportosítási gyakorlat függ az állománymérettől, a rendelkezésre álló erőforrásoktól (férőhelyek, dolgozói létszám, stb.), ami minden esetben fontos, az hogy az alaposan kidolgozott munkarendet mindig következetesen tartsák be és a munkákat ennek megfelelően ütemezzék elő.

Felhasznált irodalom:

Farm management. Robotfarm management. Lely Holding S.à.r.l. http://www.lely.com

 

Takarmányozás és robotfejés

Ha egy gazdaság komolyan elkezd a robotfejés iránt érdeklődni, az első felmerülő téma-a megtérülésen és az élőmunka kiváltásán túl- a takarmányozás. Cikkünkben arra keressük a választ, milyen eltérések vannak egy Lely fejőrobotot használó gazdaság és a hagyományos tejtermelő üzem gyakorlata között.

A takarmányozás költsége meghatározó arányt képvisel a tejtermelés költségszerkezetében, akár kis, akár nagyobb üzemről legyen szó. A gazdálkodás sikerét döntően határozza meg saját előállítású és vásárolt takarmányaink minősége, ára, és természetesen az alkalmazott receptúra.

A Lely rendszerében nemcsak a kiválóan elvégzett fejés szolgálja a tehén jóllétét, egészségét, és segíti a gazdát a nagy mennyiségű, kiváló minőségű tej előállításában, hanem- többek között- a takarmányellátás is az állatok igényét szolgálja.

A robotizált gazdaságokban az állatok szabadon férhetnek hozzá alaptakarmányukhoz, és egyéni azonosítójuk alapján kapják meg az abraktakarmányt fejés közben a robotban (PMR, Partial Mixed Ration).

Hasonló megoldások korábban működtek már fejőházakban. Az új rendszer azonban más: a precíziós állattartás-precíziós takarmányozás nyújtotta lehetőségek és előnyök kiaknázására épül. Mivel az állat bizonyos korlátok között maga dönt a fejések számáról, és ezáltal arról is, hogy koncentrátum adagjához mikor jut hozzá, így közvetve a rendszer ösztönzi a minél gyakoribb robotlátogatásra. Különösen a laktáció első felében, a fejések száma naponta akár öt-hat is lehet, ami serkenti a tejelválasztást- így akár 8-10%-kal nagyobb termelést eredményez. Az engedélyezett fejések száma a laktációs napok, és a termelés, a fejésenként leadott tej, a tervezett apasztás függvényében állítható.

A hagyományos, TMR (teljes takarmánykeverék) etetése esetén a teheneket termelésük, és laktációs állapotuk alapján helyezik el különböző csoportokban. A gyakori (havi-kéthavi) csoportosítás stresszt jelent az állatok számára. A hagyományos istállókban, mivel főként takarmánykiosztás, valamint a fejések után visszatérve fogyasztanak a tehenek egyszerre viszonylag nagy mennyiséget a magas energia és fehérjetartalmú TMR-ből, ezért bendőjük kémhatása a nap során többször erősen ingadozik, ami többé-kevésbé gátolja a fermentatív folyamatokat. Ez nem kedvező, de a szabályozott tehénforgalmú istállókban, TMR takarmányozás mellett, sajnos elkerülhetetlen.

1.ábra A bendő pH alakulása a nap folyamán a két etetési rendszerben

2

A Lely által alkalmazott szabadforgalmú tartási rendszerben, ahol az állatok szabadon, kisebb adagban, de több alkalommal fogyasztanak az etetőasztalról, ez a pH ingadozás kiegyenlítődik.   Minél nagyobb a napi takarmányfelvételek száma, annál egészségesebb a bendő fermentáció folyamata, annál jobb az étvágy, az elfogyasztott szárazanyag mennyisége is jóval nagyobb.

Az alaptakarmány-keverék a hagyományos TMR -hez képest, emészthető rostban gazdag, kiegyensúlyozott, gondosan kalkulált adag, amely segít megelőzni a laktáció vége felé járó, már alacsonyabb termelésű tehenek elhízását. Arra is figyelemmel kell ugyanakkor lennünk, hogy a robotban ezeknek az állatoknak is biztosítani kell a látogatást motiváló kiegészítést.

A Lely által alkalmazott ökölszabály szerint a csoport fejési átlagához képest 7 liter tej előállításához szükséges takarmánymennyiséggel csökkentik az etetőasztalnál kijutatott alaptakarmány energiatartalmát. Természetesen, minél nagyobb a változatosság az egyedek termelési színvonalában, annál alacsonyabb értékre kell az alaptakarmány-keverék energiatartalmát a termelési szinthez képest beállítani. A gyakorlat és kutatások is igazolják, hogy a szabad tehénforgalmú, robotizált telepeken az alaptakarmány csökkentett energiatartalma a robotban adagolt kiegészítő koncentrátummal, alacsonyabb koncentrátum-abrakfelhasználás mellett magasabb termelési színvonalat eredményez.

Az etetőasztalon lévő takarmány összetétele két etetés között változhat, ha a tehenek valamilyen ok miatt válogathatnak. Nagyjából 5-10% jászolmaradék még elfogadható, ennek összetétele viszont meg kell, egyezzen az eredeti keverékével, amit célszerű rendre ellenőrizni. A jászolmaradék csökkentésében fontos szerepe van a takarmány napi többszöri feltolásának. Az állatok így mindig friss, és ízletes keverékhez jutnak hozzá. Ez a szabadforgalmú istállókban különösen fontos. A keverék minőségének, összetételének azonnali hatása van nem csak a tejhozam alakulására, de a fejőrobot látogatás gyakoriságára is. A minden pillanatban elérhető friss és ízletes takarmány a szociális rangsorban hátrébb lévő egyedeket is esélyhez juttatja. A Juno- automata takarmányfeltoló rendszerrel végzett vizsgálat kimutatta, hogy 10,9%-kal nőtt a robotlátogatások száma.

A Lely felhasználói számára kifejlesztett, és elérhetővé tett egy precíziós takarmányozást lehetővé tevő alkalmazást. A dinamikus fejés és takarmányadagolás modul figyelembe veszi az adott egyed koncentrátum hasznosító képességét.

Az állatok eltérően reagálnak termelésben, és a robotban töltött időben is a robot által juttatott többletkoncentrátumra, így, ha ezeket a paramétereket egyedekre optimalizáljuk, növelhető a robotok átbocsájtó képessége, valamint a tejtermelés költség-hatékonysága, jövedelmezősége.

Az modell figyelembe veszi egy kg koncentrátum költségét, az állat által termelt tej, zsír- és fehérjetartalommal korrigált értékesítési árát. Ez alapján állítja be a kijuttatott koncentrátum mennyiségét. Természetesen mindezt az élettani szükségletek által kijelölt határvonalon belül: Az egészséges bendőműködés érdekében a koncentrátum mennyisége csak apró lépésekben változtatható, és a fejésenként kijuttatható, valamint az etethető napi mennyiség is maximalizálva van.

A robot teljesítményének növelését, és ezáltal az elérhető haszon növelését szolgálja a dinamikus fejési modul. Itt az egyed napi fejéseinek számát optimalizálja a rendszer, a szerint, mennyire „érzékeny” az állat a fejések között eltelt idő hosszára. A kevésbé érzékeny állatokat valamivel ritkábban feji, így kapacitása növekszik.

Egy másik fontos lehetőség, mely a Lely rendszert alkalmazó telepeken rendelkezésre áll, az egyedi kérődzésfigyelő rendszer, mely minden egyes állatnál külön regisztrálja a kérődzéssel töltött időt. Ebből fontos következtetéseket lehet levonni, nemcsak a takarmány rosttartalmára vonatkozólag.

A tehenek egészségi állapotát egyszerűen és megbízhatóan meg lehet ítélni kérődzési aktivitásuk alapján. Egy egészséges állat 450-550 percet tölt naponta kérődzéssel, ezt az értéket ellés után a 7.-10. napra érik el. A Lely menedzsment programja automatikusan kijelöli, és figyelmeztető listára helyezi azokat az egyedeket, akik kérődzési ideje, mintázata meghatározott arányban, eltér az előző napokéhoz képest. Különösen az ellést követő veszélyeztetett időszakban nagyon fontos, hogy ennek az eszköznek a segítségével időben észlelni tudjuk anyagforgalmi zavarok jelentkezését (ketózis, Ca- hiánnyal összefüggő kórképek), valamint az esetleges méhgyulladás miatt fellépő lázas állapotot, gyengeséget, étvágytalanságot.

A takarmányadag megfelelő rosttartalma segíti a hatékony fermentációt, a kérődzés közben termelt nagymennyiségű nyál pedig puffer hatásával védi a bendőflórát. A rosttartalom serkenti a bendő összehúzódását- ezáltal a képződő gázok távozhatnak, a képződő illózsírsavak könnyebben felszívódhatnak, a bendőtartalom összekeveredik, így a mikrobiális emésztés hatékonyabb lesz. A kérődzés figyelő szenzorokból nyert adatokból kiderül, hogy a takarmányadag rosttartalma megfelelő-e. Sem a túl alacsony, sem a túl magas arány nem kedvező, tehát fontos, hogy a kapott visszajelzés alapján lehetőségünk van a takarmányadag, vagy az esetleges etetési hibák korrekciójára.

Látható, hogy az automatizált fejési rendszerben a megfelelő takarmányozás kulcsfontosságú: Csak az aktív, egészséges tehenek képesek nagymennyiségű tej előállítására, kiváló szaporodásbiológiai mutatók mellett, hosszú hasznos életük során. A Lely rendszerében az állattenyésztők ehhez minden eszközt megkapnak, a többi csak rajtuk múlik.

Lely  CSB4545-1024px

Lely Vector-Astronaut-staand CSO9063-1024px

Lely Lely-A5-Locatie---CF025481--02--1024px

Lely Lely---Meteor----83--9545-1024px